Målet med We Effects politiska arbete i Sverige är att:
1) Säkerställa att en större andel av biståndet går till jordbruk och matproduktion.
2) Säkerställa att kvinnors egenmakt och ekonomiska inkludering inom jordbruket stärks.
Både Coronapandemin och kriget i Ukraina har på olika sätt satt strålkastarljuset på hur sårbara våra globala livsmedelssystem är, speciellt för världens fattiga. Att en ökad grad av inhemsk matförsörjning krävs för att minska sårbarheten vid kriser. Att bönder är livsviktiga för världen.
75 procent av världens fattiga bor på landsbygden och är beroende av jordbruk för att överleva. Det finns förutsättningar för att alla ska kunna äta sig mätta i världen men tillgången till mat, och möjligheterna att odla och betala för den, är orättvist fördelad.
Enligt både Världsbanken och Expertgruppen för biståndsanalys är den effektivaste insatsen mot hunger och fattigdom att stärka världens bönder. Världsbanken uppskattar att jordbruksstöd är fyra gånger effektivare fattigdomsbekämpning än tillväxtstärkande insatser inom andra områden. Ändå går bara ca 2,6 procent av svenskt bistånd till jordbruk, vilket är långt under genomsnittet för jämförbara länder.
Majoriteten av arbetare inom jordbruket i utvecklingsländer är kvinnor. Trots detta är få landägare, företagsägare eller ens avlönade för sitt arbete. Tvärtom äter kvinnor sist, minst och sämst. Denna ekonomiska och kulturella ojämställdhet hindrar kvinnor från att kunna kräva sina rättigheter och delta i den ekonomiska utvecklingen. Det leder samtidigt till en generellt sämre ekonomisk utveckling. We Effect arbetar för kvinnliga jordbrukares egenmakt och ekonomiska möjligheter från individnivå upp till strukturell och lagstiftande nivå.