Rätten till mat

Juana Pablo, småskalig jordbrukare Guatemala Foto: Ana Chaclán
Juana Pablo, småskalig jordbrukare Guatemala Foto: Ana Chaclán
I spåren av pandemi och Ukrainakriget har miljontals människor som redan levde på marginalen knuffats ut i fattigdom. Därtill bidrar klimatkrisen till att det blir allt svårare att odla mat. 780 miljoner i världen går till sängs hungriga och var 48:onde sekund dör en människa av svält. Därför har vårt arbete med fokus på rätten till mat blivit ännu viktigare.

Sedan 2019 har antalet människor som lider av hunger ökat med 122 miljoner till följd av Coronapandemin. Fattiga länder har inte kunnat återhämta sig och ojämlikheten inom och mellan länder har ökat. Konflikten i Ukraina har påverkat matförsörjningen på global nivå och inflationen stiger världen över.

Matbrist är en bidragande orsak till många konflikter och med stigande matpriser ser vi nu ökad social oro och våldsamheter i flera länder i Mellanöstern, Afrika, Asien och Latinamerika. Aldrig förr i modern tid har så många människor tvingats att lämna sina hem. Mer än en tredjedel av dem är barn. Allt fler barn går och lägger sig hungriga. Mer än vart femte barn i världen är drabbat av undernäring och varje minut dör ett barn under fem år på grund av sjukdomar orsakade av brist på rent vatten och sanitet.

Vi befinner oss bara ett par år från 2030 men avstånden för att nå många av de globala målen blir större för varje år. FN spår att 670 av miljoner människor, 8 procent av jordens befolkning, fortfarande kommer leva i hunger år 2030, vilket kommer ligga på samma nivå som 2015 när Agenda 2030 sattes upp.

Klimatförändringarna är en annan av huvudanledningarna till världens hunger. Extremväder har ökat antalet människor som lider av hunger med 5 miljoner på bara fyra år. I vår klimatrapport, som kom våren 2022, skriver vi om hur småskaliga jordbrukare producerar en tredjedel av världens mat, men är de som bidrar minst till den globala uppvärmningen.

75% procent av världens fattiga lever på landsbygden och är beroende av jordbruk för att överleva. I vårt arbete ser vi dagligen hur klimat- och hungerkrisen slår mot dessa bönder. Även deras familjer drabbas när man inte längre har råd att skicka sina barn till skolan och tvingas vända på varje krona för att få mat på bordet. Tydligt är att arbetet för rätten till mat är viktigare än någonsin.

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Youtube. Genom att visa spelaren godkänner du terms and conditions från Youtube

Gå till Youtube

Foto: Philip Krook

Vi jobbar för att alla ska kunna äta sig mätta. För att människor ska stå bättre rustade för framtida kriser. Det handlar om att motverka hunger och långsiktigt säkra tillgång till näringsriktig mat.

Det handlar också om stöd till affärsutveckling och tillgång till marknader där småbönder kan sälja sina produkter.

Vi stödjer uppbyggnad av trygga matsystem som ger en hållbar livssituation både för människor och miljö. Det handlar om att så frön idag som möjliggör grönsaksland imorgon.

Över 60 års erfarenhet har lärt oss att långsiktigt samarbete är det mest effektiva. För att människor själva ska påverka och förbättra sin situtation.

Vi kallar dem för mathjältar. De småskaliga bönder som utgör 80 procent av världens jordbrukare och står för en tredjedel av matproduktionen.

"Kakaon har hjälpt oss massor" - Lita Emao, kakaobonde och mathjälte, Filippinerna.

Lita Emao är kakao-bonde som tillhör Bagobo-Tagawaba-folket på Filippinerna. Hon har fått utbildning i hållbart och organiskt jordbruk från We Effects partnerorganisation Farmcoop. Innan Lita och hennes familj började odla kakao var det svårt att få livet att gå ihop. Lita fick be om arbete på grannens gård för att kunna betala sina barns skolgång.
Träffa mathjälten Lita

Judith Ganuza Foto: Philip Krook

"Numera är jag självförsörjande" - Judith Ganuza, bonde och mathjälte, El Salvador

”Majs, bönor, chili, banan, papaya, citrusfrukter och en massa örter är några av alla de grödor som Judith och hennes familj odlar. Utöver detta har de även en gris och föder upp kycklingar.”
Följ med till Judiths gård 

Bild på en knuten hand som håller i korn på ett fält.
Foto: Riccardo Gangale

Swisha en gåva som sätter livsviktig mat på bordet

Klimatkrisen lämnar många tallrikar tomma. Torka och värmebölja drabbar jordbruket och matförsörjningen hårt. De bönder vi stöttar är extra utsatta. De behöver stöd att anpassa sitt jordbruk och öka sina inkomster.

 

Swisha din gåva nu

Träffa fler mathjältar - följ med oss ut i världen

Det palestinska kooperativet som producerar tonvis med mat

Det palestinska kooperativet som producerar tonvis med mat

Clara, en sann mathjälte

Clara hjälper många med sitt jordbruk

Äggförsäljningen som mättar magen

Äggförsäljningen som mättar magen

Lyssna på vår podcast om rättvis mat

Datum

juni 22, 2022
Schysst mat
Avsnitt#15 Finns det hållbar fisk?  
Måste vi välja bort fisken eller finns det mer hållbara sätt att producera fisk som gör att vi kan fortsätta äta med gott samvete?  
Lyssna på avsnitt #15

Datum

april 27, 2022
Schysst mat
Avsnitt#14 Skolmaten
Skolmaten väcker starka känslor. Stress inför matsituationen, vitt skilda önskemål och ibland orimliga krav från föräldrar. Kan skolmaten både vara god, näringsriktig och hållbar? Och varför är skolmaten en viktig...
Lyssna på avsnitt #14

Datum

mars 30, 2022
Schysst mat
Avsnitt #13 Vad får maten kosta?  
Avsnitt 13 handlar om matpriser, ett ämne som är ytterst aktuellt nu. Under decennier har vi lagt allt mindre del av hushållspengarna på mat. Vi har helt enkelt vant oss...
Lyssna på avsnitt #13

Datum

februari 23, 2022
Schysst mat
Avsnitt#12 Vem äger dina fröer?  
Friska fröer är en förutsättning för en god skörd – men det är också big business. Storföretag tar patent på fröer som bönder förädlat i generationer. Hur funkar det i Sverige,...
Lyssna på avsnitt #12

"Hunger är brist på mat"

Anne Gachambi från Kenya berättar om vad hunger betyder för henne.

Istället för en chokladask eller en bukett blommor, ge bort en höna! En gåva som gör skillnad för en familj som lever i fattigdom. Hönor ger långsiktig tillgång till näringsrik mat och en viktig extra inkomst.

Ge bort en höna