Världshungerdagen – för allas rätt till mat

Foto: We Effect
Foto: We Effect
Mat är mer än näring, det är en mänsklig rättighet. Varje år den 16 oktober lyfter vi världen över Världshungerdagen för att uppmärksamma och öka medvetenheten om hunger- och fattigdomsfrågor. 783 miljoner människor lever idag i hunger och kronisk undernäring och 70 procent av världens fattigaste bor på landsbygden och beroende av jordbruk för att överleva.

Följ med när vår generalsekreterare Anna Tibblin lagar den perfekta omeletten tillsammans med Coops kökschef och matredaktör Sara Beger. Utöver att vispa ihop en utsökt äggrätt pratar de om hur vi kan bekämpa hungern i världen och främja global livsmedelstrygghet.  

Mat, mat, mat

Fördelningen av jordens resurser är extremt orättvist fördelad och de som redan har det tuffast riskerar att få det ännu tuffare. Var nionde människa på vår planet lever i hunger – och samtidigt slängs ungefär en tredje del av världens mat. Anledningarna till hunger och kronisk undernäring är många. Naturkatastrofer och klimatförändringarna påverkar jordbruket på kort och lång sikt, samt konflikter i världen berör människorna på plats i högst grad men påverkar också import och export av varor. Samtidigt som den ekonomiska situationen i världen resulterar i lägre inkomster och högre arbetslöshet, samtidigt som priserna för livsmedel har ökat.

En dag för alla

Som sagt, det är en mänsklig rättighet att ha tillgång till mat. Därför behöver vi gå samman och stötta dem som idag inte har förutsättningarna att sätta mat på bordet. Oavsett om du göra det genom att lyfta hungerfrågan via dina matlagningstips eller genom att ge pengar till en organisation, så kan vi alla göra skillnad. Vi på We Effect gör det genom att stötta människor på landsbygden med rätt verktyg och kunskaper för att ta sig ur fattigdom för gott.