Projektet Maya-Nutri odlar mattrygghet för barn

Skolan kommer spela en viktig roll i projektet, inte enbart som en trygg plats för barnen att vistas i när föräldrarna arbetar, utan också som en plattform för lärande. Genom skolor kommer föräldrar och lärare utbildas i att tillaga näringsrik mat samt att odla med hållbara jordbruksmetoder. På så sätt ökar familjernas inkomster vilket också leder till att hungern minskar på lång sikt. I skolan får också barn lära sig mer om att odla, kunskaper det kan ta med sig hem till sina familjer. På bild: Luz María. Foto: Johanna Wolff
Skolan kommer spela en viktig roll i projektet, inte enbart som en trygg plats för barnen att vistas i när föräldrarna arbetar, utan också som en plattform för lärande. Genom skolor kommer föräldrar och lärare utbildas i att tillaga näringsrik mat samt att odla med hållbara jordbruksmetoder. På så sätt ökar familjernas inkomster vilket också leder till att hungern minskar på lång sikt. I skolan får också barn lära sig mer om att odla, kunskaper det kan ta med sig hem till sina familjer. På bild: Luz María. Foto: Johanna Wolff
Vartannat barn under fem år i Guatemala lider av kronisk undernäring, vilket gör dem till de mest undernärda barnen i Latinamerika och de sjätte mest undernärda barnen i hela världen. Här lever barn i ovisshet om när de kan äta sig mätta nästa gång. We Effects projekt Maya-Nutri arbetar därför i Guatemala med att säkra barns tillgång till mat – nu och i framtiden.

I hjärtat av Guatemala ligger Chiquimula, en provins djupt präglad av långvarig livsmedelsosäkerhet och fattigdom. Här mäts de högsta nivåerna av undernäring i hela landet. Familjer kämpar för att sätta mat på bordet och barnen är de som drabbas hårdast. Den begränsade tillgången till näringsrik mat leder till höga nivåer av hämmad tillväxt bland barn under fem år, och barn som går hungriga till skolan blir begränsade i sin inlärningsförmåga och presterar dåligt akademiskt.

För att möta dessa utmaningar har We Effect lanserat ett nytt projekt i åtta landsbygdssamhällen – i kommunerna Camotán och Esquipulas – med målet att öka mattryggheten och hälsan för barn från ursprungsbefolkningen Maya Chortì. 83 procent av Maya-urfolket lever i fattigdom eller extrem fattigdom som resultat av klimatförändringarna, samt historisk diskriminering och exkludering. Projektet kommer även att vända sig till barnen i säsongsmigrerande familjer, som är tillfälligt boende i regionen och därmed utsatta för risker som barnarbete och utebliven skolgång.

Förutsättningar för att ta sig ut fattigdom

För att människor ska kunna ta sig ur fattigdom behöver de rätt förutsättningar för att lyckas. Projektet kommer ge Maya Chortí-familjerna utbildning och utrustning för att kunna etablera odlingslotter och tillhörande mikrobevattningssystem. Dessa odlingar kommer producera hållbara och klimatanpassade livsmedel som är avgörande för barns hälsa och tillväxt.

Skolorna i dessa samhälle får i sin tur får agroekologiska utbildningsträdgårdar för att barnen själva ska kunna lära sig om odling och näringslära, samt att det främjar ansvar och samarbete. Föräldrar och lärare utbildas även inom katastrofreducering för att säkerställa långsiktig mattrygghet för barnen.

I den lilla bergsbyn Tizamarté är majoriteten av barnen undernärda. Genom projektet kommer Julmy och hennes syskon få tillgång till mer näringsrik kost. Här väntar de på att bli undersökta av byns sjuksköterska för att se att de växer som dem ska. Foto: Johanna Wolff

Projektet är estimerat att generera 254 600 måltider – till 3397 barn – som kommer att skapa en stabil grund för dessa barns utveckling. Som en del av projektet kommer gemensamma kök att organiseras, för att föräldrarna i samhällena ska kunna utbyta kunskaper och hjälpas åt att laga mat åt barnen.

Klimatet tvingar familjer att migrera

Centralamerika – och Guatemala i synnerhet – är en av de mest katastrofutsatta regioner i världen eftersom platsens geografiska egenskaper gör den sårbar för torka, orkaner, översvämningar, jordskred och vulkanutbrott. Detta är en av anledningarna till att matotryggheten är utbredd och ständigt närvarande för familjerna i regionen. Klimatfenomenet El Nino medför sedan 2023 minskat regn och allvarlig torka som påverkar grödorna och tillgången till mat. Under 2024 och 2025 förväntas hungern öka drastiskt som resultat av de försämrade klimatförhållanden, och kommer resultera i att Guatemalas mest sårbara familjer tvingas lämna sina hem och migrera till platser som utlovar bättre förutsättningar. Redan nu tvingas många familjer att lämna sina hem och söka arbete någon annanstans. De saknar resurser och försörjningsmöjligheter för att kunna leva ett värdigt liv i sina hemområden – och tvingas därför till oregelbunden migration som nödlösning, vilket medför risker och sårbarhet för hela familjerna.

Många familjer i Guatemala migrera inom landet för säsongsbetonat jordbruksarbete. Många säsongsarbetande familjer kommer till Camotán och Esquipulas för att jobba med kaffeskörden och deras barn riskerar att: gå hungriga, behöva sluta sin skolgång, utsättas för sexuella övergrepp och utnyttjas för barnarbete. För att förhindra hunger, barnarbete och att barnen lämnas ensamma och obevakade hela dagarna, kommer projektet att erbjuda trygg barnomsorg och näringsrik mat till barnen i de migrerande familjerna. Tillgång till rent dricksvatten och grundläggande hygien är också viktiga komponenter i projektinsatserna.

Den unga ensamstående mamman Brenda León var själv sju år gammal när hon började arbeta med sin mamma på familjens kaffeodling. Med projektet hoppas hon att hennes två döttrar ska gå ett annat öde till mötes. Foto: Johanna Wolff

Målen med projektet

Huvudmålet med projektet är att hungern ska minska bland Maya Chortís barn och ungdomar, samt att riskerna som migrerande barn utsätts för ska minska. Genom att ge 3397 barn, i åtta olika landsbygdssamhällen, tillgång till näringsrika måltider och stödja deras familjer med utbildning och resurser för att odla lämpliga grödor strävar projektet efter en långsiktig förändring. Projektet fokuserar på fem insatser för att nå huvudmålet:

  1. Mat och näring: Projektet kommer förse barnen med näringsrika måltider genom att etablera gemensamma kök och odlingslotter. Det säkerställer att barnen får den näring de behöver här och nu för att kunna växa och utvecklas.
  2. Utbildning och träning: Föräldrar och lärare utbildas i att tillaga näringsrik mat samt att odla genom agroekologiska metoder. De får även utbildning inom katastrofreducering. Barnen får också utbildning för att på lång sikt kunna odla sina egna grödor – samt lära sig att samarbeta och ta ansvar.
  3. Förebyggande av barnarbete: Genom att erbjuda barnomsorg under säsongerna för skörden av kaffebönor motverkas barnarbete och sexuella övergrepp bland de migrerande familjerna.
  4. Jämställdhet: Situationen i Guatemala är ännu värre för flickor och kvinnor. Traditionella könsroller begränsar deras möjligheter till utbildning och fritid för att de tvingas prioritera hushållsarbetet. Därför främjar projektet jämställdhet och arbetar för att flickor och kvinnor ska få samma förutsättningar som pojkar och män. Kommunikationskampanjer kommer att drivas för att förändra könsroller och förhindra barnarbete.
  5. Hygien: Projektet arbetar för att förbättra tillgången till säkert dricksvatten och hygienfaciliteter för de migrerande familjerna.

Detta projekt representerar inte bara en väg ut ur fattigdom och undernäring, utan även en ljusare och mer hållbar framtid för kommande generationer.

Ge en gåva till årets insamling här!

Var med och bidra!

Du kan också vara med och skramla till Sveriges viktigaste insamling för barns rättigheter. Starta en egen insamling eller bidra med en slant till We Effects insamling för Världens barn. Varje gåva räknas.

 

Ge en gåva nu

"Med det här projektet har jag hopp om att jag kommer att få den kunskap jag behöver för att kunna laga näringsrik mat till mina barn" säger mamman Zainabu Sauda Labisoni, här tillsammans med barnen Faruk Bakali, Hafiza och Ishmael. Foto: Sangayemwe Kausiwa

Besök vårt Världens barn-projekt i Malawi

I Malawi, ett av världens fattigaste länder, är hungern utbredd. 37 % av alla barn under fem år lider av kronisk undernäring. Här arbetar vi för allas rätt till mat. I två distrikt i Malawi som är extra utsatta för extremväder gör We Effect, genom stöd från Världens barn, insatser för att minska undernäringen hos barn, tonåringar och mammor.

Läs mer om projektet här
"Med det här projektet har jag hopp om att jag kommer att få den kunskap jag behöver för att kunna laga näringsrik mat till mina barn" säger mamman Zainabu Sauda Labisoni, här tillsammans med barnen Faruk Bakali, Hafiza och Ishmael. Foto: Sangayemwe Kausiwa