Sista COP:en innan Trump – en sista chans

Solen går ner över odlingsfält

Igår började COP29. Mötet är extra viktigt eftersom det är det sista innan Trump åter tillträder som president för USA. Senast han var president lämnade USA Parisavtalet och mycket pekar på att det kommer ske igen.

-Trumps valvinst är oroande för klimatarbetet. Han har upprepat sin skepsis till det globala klimatarbetet och till och med ifrågasatt klimatförändringarna. USA:s insats påverkar hela mötet. Därför måste vi komma så långt som möjligt innan Trump åter tillträder, säger Anna Tibblin, generalsekreterare för We Effect

Under årets COP möte, som äger rum i Azerbajdzjan, kommer deltagarländerna förhandla flera avgörande frågor för att utsläppen ska kunna minska tillräckligt snabbt för att nå det alltmer osannolika 1,5 graders gränsen, vilket är en röd linje för vad världen klarar av. För värdens utvecklingsländer ser vi tre punkter som speciellt viktiga: 

  • Att beslut tas kring det nya gemensamma målet för klimatfinansiering (NCQG). Utan en substantiell ökning av klimatfinansieringen kommer vi inte nå målen i Parisavtalet. Detta är speciellt viktigt för utvecklingsländerna som har få resurser. Därför är det viktigt att världens rika länder visar att de är beredda att ta deras ansvar för att finansiera omställningen. Målet behöver även innehålla mekanismer för att säkerställa att pengarna kommer de som drabbas hårdast, så som småskaliga bönder, tillhanda. Dessutom behöver det nya målet reflektera dom behov vi idag ser i de mest utsatta länderna, nämligen att finansiering till klimatanpassning måste öka markant.  
  • Att ambitionerna inom de nationella åtagandena (NDC) ökar. Dessa ska uppdateras i början av 2025 och det är viktigt att länder redan nu signalerar att de kommer att höja ambitionerna och takten på omställningen. Nuvarande NDCer innebär en ökning av den globala medeltemperaturen med 2.6–3.1 grader, dvs långt över den röda linjen. 
  • Att arbetet med det globala målet för klimatanpassning (GGA) fortskrider. Även om GGA inte ska beslutas fören på COP30 är det viktigt att länder redan nu visar att de är beredda att samarbeta för att ta ett beslut om ett anpassningsmål som är inkluderande och rättvist. Det nya målet behöver innehålla konkreta indikatorer – ett arbete som är tekniskt komplicerat och därför är tiden knapp och vikten av samarbete vital. Det är inte minst viktigt för världens utvecklingsländer som drabbas hårdast av klimatförändringarna samtidigt som de har sämst förutsättningar att anpassa sig, de har inte råd att vänta.  

 

Av

Robert Englund