Rekordstort stöd för biståndet – men inte för alla regeringens prioriteringar

Bild: Bärgslags & Arboga tidning, fotograf: Sofie Isaksson.

I dag kom den årliga opinionsundersökningen som mäter svenskars inställning till biståndet. Nu, två år efter att regeringen övergav enprocent-målet visade undersökningen att 19 procent av svenskar vill se ett ökat bistånd. Det är den högsta siffran på 23 år. 75 procent vill att Sverige ska bidra till utveckling i fattiga länder och folket har störst förtroende för de svenska frivilligorganisationerna. Vi tar detta som ett kvitto på att det arbete vi gjort och gör uppskattas och står i linje med folkviljan.     

Tidigare i veckan publicerade även Concord en opinionsundersökning som tittade närmare på hur svenska folket kände kring regeringens nya prioriteringar i biståndspolitiken. Den visar att mindre än 10 procent tyckte att biståndet ska gå till exportfrämjande, medan fred, demokrati och jämställdhet lyfts fram som viktiga områden av 74 procent.

Regeringens iver för att ställa om och skära ner på biståndet delas inte av svenska folket. Flera av de förändringar som görs nu är bra. Satsningar på att skapa arbeten, att utveckla marknader och att koppla samman livsmedelstrygghet med ekonomisk utveckling är efterlängtade satsningar. Men de förändringar som regeringen lyft fram som viktigast – som exportfrämjande av svenska företag, migrationsinsatser och minskad biståndsram – tycks främst skapa entusiasm internt och hos ett par ledarskribenter, snarare än väljarkåren.

Sidas opinionsundersökning om bistånd

Bärgslagsbladet & Arboga tidning, avsändare: 29 organisationer som arbetar för globala rättvisefrågor, däribland Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Act Svenska kyrkan och Olof Palmes Internationella Center.

Concord

Av

Robert Englund