Polarisering är hittepå
Datum
oktober 8, 2024Den här debattartikeln publicerades ursprungligen på landlantbruk.se.
Jag börjar tröttna på denna påhittade polarisering – är det biståndet eller företagen som ska driva utvecklingen i världen? Svar: ingen av dem. Det är vi människor som driver utveckling. Genom att skapa och driva företag, genom att engagera oss i våra lokalsamhällen – genom att jobba tillsammans. Biståndets roll är att ge människor bättre förutsättningar att delta i och driva sin egen utveckling.
Bill Gates har rätt när han i en intervju med Göteborgsposten säger att privata företag inte kommer köpa och distribuera vaccin och myggnät till världens fattiga. Det finns ingen ekonomisk vinning i det. För biståndet är det tvärtom: genom att rulla ut vaccin och myggnät skapas förutsättningar för att människor ska leva friskare liv – vilket i sig är en förutsättning för utveckling – och för att företag ska få både arbetskraft och konsumenter.
We Effect, som jag är generalsekreterare för och som ägs av de kooperativa företagen, stödjer småskaliga jordbrukare att producera mer, bättre och mer hållbart för att minska hunger och fattigdom. Vi bidrar till att utveckla nya medlemsägda företag och samverkar med marknadens olika aktörer. Genom att laga trasiga värdekedjor, bidra till bättre odlings- och förädlingsmetoder och öka småskaliga bönders marknadstillgång, bidrar vi till att det finns fler matproducenter. Lantbrukare som kan mätta sina egna befolkningar, men som också kan sälja sina varor på både lokala och globala marknader – ibland svenska.
Vi har visat om och om igen att bistånd kan gynna företagande här och nu. Men poängen är större än så. Biståndet ska inte främst bidra till enstaka företags balansräkning idag, det ska bidra till att skapa samhällen där rättvisa och effektiva marknader kan etableras och växa. Det kräver mer än företagssamarbeten. Det kräver att barn får äta sig mätta, gå i skolan och ha tillgång till vård så att utbildad arbetskraft kan växa fram. Det kräver en fungerande rättsstat utan korruption så att avtal gäller, regler följs och skatter kan samlas in och återföras till samhället på ett rimligt sätt.
Bistånd kan inte skapa välstånd. Bara välmående samhällen, där företag skapar arbeten och betalar ut löner möjliggör konsumtion, investeringar och skatteintäkter. Men för att företagen ska kunna göra detta måste det först finnas rimliga förutsättningar för företagande – och de förutsättningarna bidrar utvecklingsbiståndet till. Kort sagt: utvecklingsbiståndet krattar manegen för företagen så de kan skapa välståndet som gör att nytt bistånd inte behövs.
Vår nya biståndsminister Benjamin Dousa (M) skrev för länge sen en artikel där han poängterar att bara marknaden kan skapa välstånd.
Nu har han det utmanande jobbet att kratta manegen för att detta ska ske.
Anna Tibbelin,
Generalsekreterare We Effect