Hektiska Sverigeveckor för Per-Angerpristagaren
Datum
april 12, 2022Anabela Lemos driver miljöorganisationen Justiça Ambiental (Klimaträttvisa) och har varit klimataktivist i över 20 år, men det har ett högt pris. Lemos, hennes medarbetare och familjemedlemmar har utsatts för inbrott, hot och misshandel. Efter We Effects nominering tilldelades hon i år den svenska regeringens internationella pris för demokrati och mänskliga rättigheter för sin kamp för bönder som tvingas lämna sina hem för att ge plats åt gas- och kolutvinning.
Fyra ministrar och en myndighet
Under sina två veckor i Sverige träffade Anabela Lemos och We Effects generalsekreterare Anna Tibblin utrikesminister Ann Linde, miljö- och klimatminister Annika Strandhäll, kultur- och demokratiminister Jeanette Gustafsdotter och biståndsminister Matilda Ernkrans. Under ministermötena diskuterades investeringar i gas- och energiprojekt och den svåra situationen för människor i Moçambique, som drabbas hårt av klimatkrisens konsekvenser. Lemos framförde tydliga budskap om att Sverige måste stötta miljö- och människorättsförsvarare som riskerar livet i kampen för klimatet och rätten till sin mark.
Lemos besökte även biståndsmyndigheten Sida, i en tid där biståndet hotas av stora nedskärningar. Tillsammans förde We Effect och Lemos fram argument för varför biståndet är viktigare än någonsin, då klimatkrisen, covidpandemin och nu senast kriget i Ukraina påverkar matsituationen för miljontals människor som lever i fattigdom, inte minst de småskaliga bönder We Effect arbetar med och för.
Bonde med livet som insats
I samband med Lemos besök i Sverige släppte We Effect rapporten Bonde med livet som insats, som kartlagt hoten, våldet och morden på människorätts- och miljöförsvarare runt om i världen. Situationen förvärras och under 2020 mördades 331 människorättsförsvarare. Två tredjedelar av dem hade kopplingar till mark- och miljöfrågor.
Anabela Lemos beskriver sina egna erfarenheter i en debattartikel i Expressen: ”En dag fungerar inte bilbromsen. En annan dag vaknar en familjemedlem med en kudde pressad över huvudet.” I artikeln framför Lemos och We Effect krav på att företag som exploaterar miljön och tvingar människor att lämna sin mark måste ställas till svars för brott mot mänskliga rättigheter.
I ett möte med Sveriges ambassadör för mänskliga rättigheter beskrev Lemos situationen i Moçambique, där företag och regeringen kör över bönder och fiskare som inte får en chans att hävda sina rättigheter när naturgas ska pumpas eller stora plantager anläggas.
Företags ansvar för människor och miljö
Detta var en linje Lemos drev när hon träffade representanter för We Effects medlemsföretag. I möten med Swedbanks och Folksams Vd:ar diskuterades hur hållbara, och mindre hållbara, investeringar påverkar klimatet och människor som lever i fattigdom.
”Bryt regler om det krävs”
En av de sista dagarna spenderade Anabela Lemos på Kärrtorps gymnasium, där eleverna fick ställa sina frågor om aktivism, klimatförändringar och om det är okej att bryta regler för att hjälpa andra.
”Ja”, svarade Lemos på det och avslutade samtalet med en gnutta hopp: ”Ni är starka nog att kämpa och ha en fantastisk framtid framför er.”
Mer från Per Anger-priset 2022