COP16 – fortsatt krig mot naturen
Datum
november 7, 2024Många ansåg att det förra COP-mötet i Montreal vara en framgång eftersom man kom överens om gemensamma mål för världen att bekämpa förlusten av biologisk mångfald. Men det saknades en tydlig färdplan för hur man skulle nå målet, hur det skulle finansieras och följas upp. Detta var målet för årets möte.
Förlusten av biologisk mångfald – en grundorsak till hunger och fattigdom
För We Effect var COP16 ett oerhört viktigt möte. Inte nog med att förlusten av biologisk mångfald och kollapsen av ekosystem är listat som en av de fem största hoten mot mänskligheten under detta årtionde. Den biologiska mångfalden är också en ödesfråga för småskaliga bönder och miljörättsaktivister. Utan den biologiska mångfalden och fungerande ekosystem så kan vi inte producera mat. Vi behöver tjänster av naturen i form av pollinering, vattenrening och produktion av näringsrik jord.
Småskaliga bönder utgör 80% av alla världens bönder och de står för mer än 30% av jordens matproduktion. De producerar mat för egen konsumtion och för att försörja sig. Förlusten av biologisk mångfald är därför en av grundorsakerna till hunger och fattigdom. Det är även nära sammankopplat med klimatkrisen där förlusten av biologisk mångfald bidrar till och förvärrar den globala uppvärmningen, vilket i sin tur ytterligare förvärrar naturkrisen. Därför behövs lösningar som hanterar dessa två kriser i symbios utan att förvärra varandra. Just denna fråga var en av få frågor som världens ledare ändå kunde komma överens om under årets möte i Cali.
We Effect på plats i Colombia
We Effect deltog på COP16 tillsammans med tio olika samarbetspartnerorganisationer från Latinamerika. Från Sverige har vi deltagit i möten med den svenska delegationen innan mötet för att lyfta de frågor vi tycker är viktigast, exempelvis finansiering – och inte bara att finansieringen för att bekämpa naturkrisen ökar utan att den kommer de som drabbas värst av krisen, så som småskaliga bönder och urfolksbefolkning, tillhanda. Det har också varit viktigt att lokalbefolkningar och urfolks, inklusive miljöförsvarares, röster stärks och respekteras.
En annan fråga som We Effect lyft i olika tillfällen är vikten av en tydlig och robust plan för att lyckas nå målen under GBF, exempelvis behövs tydliga planer för hur man ska skydda miljöförsvarare, som ofta är urfolk och lokalbefolkning, och framförallt kvinnliga miljöförsvarare som ofta får utstå könsbaserade hot och våld. Vi har även lyft vikten av att alla länder, inklusive Sverige, fastställer och lämnar in sina nationella strategier och handlingsplaner för biologisk mångfald, de så kallade ”National Biodiversity Strategies and Action Plans” (NBSAP). NBSAP:erna behöver utvecklas med och för lokalbefolkningen och urfolk som har en nyckelroll i att skydda och återställa den biologiska mångfalden. Tyvärr har många länderna, inklusive Sverige, inte levererat dessa planer, varken innan eller under mötet. När COP16 avslutades var det enbart 44 av 196 länder som har levererat uppdaterade NBSAP:er.
Utfallet av mötet
- Beslut om nytt organ och arbetsprogram för inkludering av urfolk och lokalbefolkning
We Effect välkomnar beslutet om ett nytt permanent organ och arbetsprogram under konventionen för biologisk mångfald som ämnar att värna och stärka urfolk och lokalsamhällens rättigheter och möjlighet till deltagande (artikel 8j). Deras kunskaper och traditioner är en oerhörd tillgång i kampen mot naturkrisen som måste värdesättas och respekteras.
- Inget beslut om finansiering och ramverk för hur arbetet ska utvärderas och rapporteras
Världens ledare misslyckades med att lösa ut dessa knäckfrågor i Cali. Utan varken en tydlig plan eller finansiella medel så är det oerhört svårt att se hur vi ska kunna skapa stoppa och vända naturkrisen.
- En ny fond för att fördela vinsterna av att använda digital sekvensinformation (DSI) från genetiska resurser rättvist
We Effekt välkomnar den nya fonden för att rättvist dela på vinsterna från användandet av genetiska resurser som kommer ge 50% av fonden till lokalsamhällen och urfolk. Det är ett viktigt steg i rätt riktning även om detaljerna inte är helt klara.