Innovativ finansiering öppnar dörrar för bönder och kvinnor i Kenya och Uganda

Angelina Isemusoro. Foto: Magdalena Vogt
Angelina Isemusoro. Foto: Magdalena Vogt
Genom att stärka småskaliga bönder i Kenya och Uganda, med särskilt fokus på kvinnor, skapar Innovative Finance for Improved Livelihood (IFIL) nya möjligheter till ekonomisk tillväxt, självständighet och långsiktig hållbarhet. Genom utbildning och bättre tillgång till lån blir drömmar verklighet för bönder och deras familjer.
  • Bondeorganisationer har byggt upp sin kapacitet och blivit mer inkluderande och jämställda.
  • Kvinnor har fått förbättrad tillgång till lån och bättre tillgång till marknader.
  • Banker och finansinstitut har utvecklat mer anpassade lånemöjligheter för småskaliga bönder.

Innovative Finance for Improved Livelihood (IFIL) är ett SIDA-finansierat pilotprojekt som stärker bondeorganisationer i Kenya och Uganda, genom att förbättra tillgången till kunskap, kommersiella lån och marknader. Projektet har ett särskilt fokus på att öka kvinnors egenmakt. Genom utbildning i effektiv resursanvändning och hållbara jordbruksmetoder kan småskaliga bönder öka sina skördar och lönsamhet och bättre möta klimatförändringar. Dessa kunskaper stärker också böndernas motståndskraft och tryggar människors långsiktiga försörjning.  Tillsammans med Act Svenska kyrkan och Oikocredit, har We Effect genom projektet bidragit till att bygga upp lokala ekonomier och skapa en grund för hållbar utveckling i samhället.

Den största utmaningen för många bönder, särskilt kvinnor, är bristen på tillgång till krediter eftersom de saknar säkerhet för lån. IFIL har förändrat spelplanen genom att erbjuda utbildning och finansiella möjligheter som gör att bönder kan förhandla direkt med större företag och förbättra sina inkomster.

– Genom kapacitetsbyggande och tillgång till finansiering har våra medlemmar kunnat eliminera mellanhänder, sälja direkt till större företag och öka sin vinst, berättar Joseline Tuhaise, vice ordförande för Isebwe Farmers Society i Uganda.

Projektets framgångar har också gett ringar på vattnet, och banker har utvecklat mer flexibla lösningar som ger fler bönder tillgång till krediter och finansiella resurser. IFIL banar väg för en mer inkluderande och hållbar framtid där småskaliga bönder och kvinnor bidrar för förändringen.