Endast 1,5 procent av världens jordbruk är idag ekologiskt. Borde det vara mer? Är ekologiskt alltid bäst? Det och mycket mer diskuteras i det femte avsnittet av Schysst mat.
Avsnittet gästas av Märta Johansson, som odlar ekologiskt i Ramdala öster om Karlskrona och som är ordförande för LRF Frukt och äppelodlare. Vi gästas också av Jan Bengtsson, professor vid institutionen för ekologi, SLU.
Vad är ekologisk mat?
Livsmedelsverket skriver följande:
”I den ekologiska odlingen får man inte använda konstgödsel och syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel. Vissa naturligt förekommande ämnen får dock användas som bekämpningsmedel, till exempel spinosad, pyretriner och svavel.
Fodret till djuren ska vara ekologiskt och till största delen odlat på den egna gården. Det är också viktigt att djuren får vara utomhus och får utlopp för sina naturliga beteenden.
Läkemedel för djur, som antibiotika, ska användas med stor försiktighet. Om ett djur behandlas med läkemedel förlängs karenstiden innan djuret får slaktas.
Man får inte använda genetiskt modifierade organismer. Bestrålning är inte heller tillåten. Ett fåtal tillsatser får användas.” Källa: Livsmedelsverket
Om programledarna: Till vardags är Anna Tibblin generalsekreterare på biståndsorganisationen We Effect, men också en välkänd radioröst genom P1:s Tankar för dagen. Sigrid Bárány är kock, kokboksförfattare och Sveriges Mästerkockveteran.
Är eko alltid reko: Hälsingeostkaka
Hälsingeostkaka
5 liter
ekologisk mjölk av sorten som brukar heta ”gammaldags” eller ”lantmjölk”, dvs icke homogeniserad mjölk. Undvik högpastöriserad mjölk, alltså den som har extra lång hållbarhet, den ger inte samma resultat.
2,5 msk
ekologiskt vetemjöl
1 msk
ostlöpe (finns på apotek)
Till formen och till stekning:
ekologiskt smör
Till servering:
ekologisk vispgrädde, färska eller frysta ekologiska/hemplockade bär eller ekologisk sylt, gärna hjortron, hallon eller lingon
Gör så här:
-
Värm mjölken till 40°. Häll över mjölken i ett annat kärl eller kyl botten på grytan - poängen är att när löpen hälls i får mjölken inte vara varmare än 38° och antagligen är det varmare än så i botten på grytan. Vispa ut mjölet i lite av mjölken, häll tillbaks i den stora mängden mjölk och rör ut så att den fördelar sig jämnt.
-
Kontrollera temperaturen. Rör i ostlöpen i mjölken och rör mycket sakta med en stor slev tills mjölken börjar tjockna. Låt stå i 20 minuter.
-
Skär ostmassan i rutor med en kniv så att vasslen börjar separera. Låt stå 15 minuter.
-
Häll av ostmassan i en silduk (använd en kökshandduk i ett durkslag om du inte är av den saftkokande sorten). Om du vill använda vasslen till bakning eller, bevars, koka ditt eget messmör, se till att fånga upp den i en stor skål. Krama ur vasslen ur ostmassan, ställ den sedan i kylskåp och låt den fortsätta rinna av under natten.
-
Sätt ugnen på 225° och förbered ett vattenbad genom att koka upp vatten. Smörj en form och packa ostmassan i den.
-
Grädda ostkakan i vattenbad i nedre delen av ugnen i ca 1,5 timme. Tippa då och då formen för att hälla ut vassle.
-
Ta ut kakan, häll av den sista vasslen och låt svalna. Ställ den kallt till nästa dag.
-
Nu är kakan redo att serveras! Skär den i skivor och stek den i smör eller lägg skivorna i en form, häll över lite grädde och baka i 225° i ca 10 minuter. Servera sedan med vispad grädde och bär/mylta/sylt.