Avsnitt #8 – Framtidens mat

Datum

juni 23, 2021
Lyssna på avsnitt #8
Måste vi ge upp kött och fisk som proteinkällor, och istället äta gräshoppor och larver? Eller kan vi odla tillräckligt mycket kött i labb? Är framtidens mat redan här i form av nygamla bönor och svensk food tech som bara väntar på att rullas ut internationellt?

Sigrids schyssta recept hittar du längre ned på sidan

Den storskaliga matproduktionen världen över har länge varit ohållbar. Både vad det gäller vår påverkan på planeten och på människorna som lever i dom mest utsatta områdena. Ungefär en tredjedel av all mat i världen slängs – en tredjedel. Det är en enorm belastning på jordens resurser och ekonomin. Så hur och vad ska vi äta för att dels kunna föda alla, men även göra det i samklang med naturen? 

Måste vi ge upp kött och fisk som proteinkällor, och istället äta gräshoppor och larver? Eller kan vi odla tillräckligt mycket kött i labb? 

Är framtidens mat redan här i form av nygamla bönor och svensk food tech som bara väntar på att rullas ut internationellt? Och kan det stora FN-toppmötet Food Systems Summit hjälpa världens länder hitta en hållbar väg framåt? 

Detta utforskar vi i det åttonde avsnittet av Schysst Mat. 

Johanna Öhlén Meschke och Per Olsson Fridh. Fotograf Per: Ninni Andersson

Gäster

Johanna Öhlén Meschke, marknadschef på Urban Oasis som odlar grönsaker i ett bergrum i utkanten av Stockholm

Per Olsson Fridh, Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete 

Bonden i världen

I varje avsnitt har vi en del som vi kallar för Bonden i världen, för att vi tycker det är viktigt att vi svenska matkonsumenter reflekterar över dem som producerar mat runt om i världen, inte bara i Sverige. Soja är ett livsmedel som blivit allt mer populärt i Sverige och västvärlden de senaste årtionden – så en framtidsmat som redan är här kan man säga.  

Lisnett Kabuluzi, Malawi

Stor andel av sojabönorna odlas i stora industriella monokulturer i USA och Sydamerika, men inte bara. Lisnnet Kabuluzi odlar sojabönor i byn Kambuzi i utkanten av Malawis huvudstad Lilongwe.  

Lisnnet berättar att hon började odla sojabönor 2015 eftersom det är lätt att odla och kräver väldigt lite konstgödsel. Hon tjänar bra med pengar på det och uppmanar andra småskaliga bönder att också odla sojabönor.  

Sojaodlingarna i Malawi, som ligger i södra Afrika, har ökat stadigt de senaste tjugo åren och det är till största delen småskaliga bönder som Lisnnet som står för produktionen. För många småskaliga bönder har sojabönorna kommit att ersätta tobak, som länge var den exportgröda bönderna kunde tjäna bäst inkomst på.  

Pengarna som Lisnnet tjänar på sojabönorna har hon använt till att bygga ett ordentligt hus till sin familj med ett tak av korrugerad plåt. De pengar hon kommer att tjäna i år planerar hon att investera i ett cementgolv till huset och en motorcykel.  

”Jag är självständig och kan försörja mig själv och ta hand om min familj eftersom jag odlar soja,” berättar Lisnnet 

De sojabönor som exporteras från Malawi går framför allt till grannländer som Tanzania och Mocambique, där de används som foder i kycklingindustrin. Men en stor del konsumeras också i Malawi. Man använder till exempel de näringsrika sojabönorna i skolmaten till barnen.  

Den stora utmaningen med att odla sojabönor, berättar Lisnnet, är att det är svårt att få tag på utsäde av hög kvalitet. Hon tar istället av sin senaste skörd för att plantera åkrarna igen, vilket leder till sämre och sämre avkastning. Hon saknar också kemiska bekämpningsmedel mot de skadeinsekter som angriper odlingarna.  

”Men,” säger Lisnnet, ”att odla sojabönor är fortfarande en god affär.” 

Programledarna

Fotograf: Camilla Svensk

Om programledarna: Till vardags är Anna Tibblin generalsekreterare på biståndsorganisationen We Effect, men också en välkänd radioröst genom P1:s Tankar för dagen. Sigrid Bárány är kock, kokboksförfattare och Sveriges Mästerkockveteran.

Framtidens mat: Linssoppa med fläskben på Gotlandslinser

Linssoppa är en fantastisk maträtt i all sin enkelhet! Den går att variera på alla möjliga sätt med t ex tomatpuré eller tomat, paprikapulver, torkad koriander, sherry, fänkålsfrö, den har ett finfint näringsvärde (Gotlandslinser innehåller 24 g protein och 30 g fibrer/100 g i torkad form) och känns skön i kroppen. Har man inget fläskben att tillgå kan man använda någon annan detalj från svensk gris, till exempel rimmat sidfläsk, som strimlas och steks först, en liten bit fläsklägg (färdigkokt eftersom den tar längre tid än linserna att bli mjuk) eller knaperstekt bacon eller isterband som topping. Man kan naturligtvis skippa fläskbenet och göra soppan helt växtbaserad. Eller toppa soppan med friterade gråsuggor som man plockar själv i sin trädgård…

Av: Sigrid Bárány

4-6 portioner

45 minuter

1

gul lök, hackad

1

selleristjälk (eller motsvarande mängd rotselleri eller fänkål), hackad

1

stor morot, hackad

2

vitlöksklyftor, hackade

Rapsolja till stekning

2,5 dl

Gotlandslinser, sköljda

2 dl

vitt eller rött vin

1,2 liter

vatten

2 msk

misopasta

1 tsk

örtkryddor, en enda eller flera: timjan, oregano, basilika, rosmarin, mejram, libbsticka - eventuellt ett lagerblad

1

fläskben

Eventuellt en skvätt vinäger eller citron

Salt och svartpeppar efter smak

Hackad färsk persilja

Till servering:

en sallad med krispiga grönsaker som kål, rädisor eller blomkål, ett gott bröd och eventuellt en klick senap

Gör så här:

  1. Fräs grönsakerna mjuka i olja. Häll i linserna.

  2. Häll på vin och låt koka upp, koka i 5 minuter

  3. Häll på vatten, miso, örtkryddor och lägg i fläskbenet.

  4. Låt sjuda 35 minuter. Ta upp fläskbenet och mixa soppan lite slarvigt. Om det finns kött kvar på benet, plocka av det och lägg det i soppan. Koka upp soppan igen och sjud den på låg värme i 5-10 minuter så att den tjocknar - rör om ofta så att den inte bränner vid.

  5. Smaka av med salt och peppar och eventuellt vinäger eller citron om det behövs mer syra. Strö över färsk persilja och servera.

Senaste avsnitten

Datum

juni 22, 2022
Schysst mat
Avsnitt#15 Finns det hållbar fisk?  
Måste vi välja bort fisken eller finns det mer hållbara sätt att producera fisk som gör att vi kan fortsätta äta med gott samvete?  
Lyssna på avsnitt #15

Datum

april 27, 2022
Schysst mat
Avsnitt#14 Skolmaten
Skolmaten väcker starka känslor. Stress inför matsituationen, vitt skilda önskemål och ibland orimliga krav från föräldrar. Kan skolmaten både vara god, näringsriktig och hållbar? Och varför är skolmaten en viktig...
Lyssna på avsnitt #14

Datum

mars 30, 2022
Schysst mat
Avsnitt #13 Vad får maten kosta?  
Avsnitt 13 handlar om matpriser, ett ämne som är ytterst aktuellt nu. Under decennier har vi lagt allt mindre del av hushållspengarna på mat. Vi har helt enkelt vant oss...
Lyssna på avsnitt #13

Datum

februari 23, 2022
Schysst mat
Avsnitt#12 Vem äger dina fröer?  
Friska fröer är en förutsättning för en god skörd – men det är också big business. Storföretag tar patent på fröer som bönder förädlat i generationer. Hur funkar det i Sverige,...
Lyssna på avsnitt #12