Avsnitt #7 – Kaffe

Datum

juni 16, 2021
Lyssna på avsnitt #7
Går det att producera och konsumera schysst kaffe? Vad måste i sådana fall till för att det ska bli så? Och är det verkligen bra att vi dricker så här mycket kaffe? Hur påverkas vår kropp av kaffet?

Sigrids schyssta recept hittar du längre ned på sidan

Svenskarna dricker nästan mest kaffe i världen. På senare år har vi också blivit väldigt medvetna konsumenter av olika kaffedrycker som americano, macchiato och red eye. Men hur medvetna är vi om bönans väg till bryggaren, och vad den kostar på för planeten, miljön och de människor som producerar vårt kaffe?

Vi svenskar dricker ungefär 1 000 koppar kaffe per person varje år. Omräknat i pengar motsvarar det en marknad på fem miljarder kronor, eller en procent av världsmarknaden för kaffe. Uppskattningsvis 200 000 människor i länder som Brasilien, Etiopien, Kenya och Vietnam arbetar med att odla just det kaffe som vi i Sverige dricker.

Vårt kaffedrickande bidrar till arbeten och försörjning i länder där man odlar och förädlar kaffe, men det finns också problem. Användningen av konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel i stora monokulturodlingar påverkar den biologiska mångfalden och hälsan för dem som arbetar på plantagen. Förädlingsprocessen slukar också stora mängder vatten och kan leda till föroreningar. Plantagearbetare får ofta arbeta hårt under tuffa förhållanden till låg lön.

Måste det vara så här, eller går det att producera och konsumera schysst kaffe? Vad måste i sådana fall till för att det ska bli så? Och är det verkligen bra att vi dricker så här mycket kaffe? Hur påverkas vår kropp av kaffet? Det här diskuetar vi i det sjunde avsnittet av Schysst Mat.

Rebu Burubwa och Bertil Fredholm

Gäster

Rebu Burubwa, grundare och vd för det svensk-kongolesiska kaffemärket Rutasoka Coffee

Bertil Fredholm, professor emeritus i farmakologi vid Karolinska institutet och författare till nyutgivna boken Kaffeologi.

Bonden i världen

I varje avsnitt har vi en del som vi kallar för Bonden i världen, för att vi tycker det är viktigt att vi svenska matkonsumenter reflekterar över dem som producerar mat runt om i världen, inte bara i Sverige. En stor del av de cirka 20 miljoner människor som odlar kaffe runt om i världen är småskaliga bönder.

Scovia Bakengana, kaffebonde i Uganda

Scovia Bakengana odlar kaffe på sitt lantbruk intill Ruwenzori-bergen i Uganda, precis över gränsen från Kivu i Kongo.  

Scovia berättar att hon har tre tunnland mark där hon odlar kaffe, vanilj och bananer. Kaffe utgör ungefär en tredjedel av hennes odlingar. Hon har odlat kaffe i 12 år, och det är den gröda hon kan tjäna mest pengar på.  

Klimatet ger två skördar om året, en i maj och en i december. Hon plockar de mogna röda bären för hand, tvättar dem i vatten och lägger sedan ut dem för att torka i solskenet. Sedan tar hon bären till ett ställe där man tar bort den torkade frukten runt kaffebönan. Därefter sorterar hon bönorna och tar dem till kooperativet för försäljning

Scovia tjänar motsvarande knappt 2 000 kronor per år på sina kaffeodlingar. Pengarna hon tjänar använder hon bland annat till att betala skolavgifterna för sina fyra barn och för sjukvård när det behövs.  

Många av Scovias grannar odlar också kaffe och hela området har enligt Scovia tjänat på kaffeexporten. Bönderna har kunnat bygga sig bra hus, och man har anlagt vägar och fabriker för att tjäna kaffeindustrin.  

Utmaningarna är dock flera. Skadedjur och sjukdomar hotar skörden, liksom kraftiga vädersvängningar som torka och häftiga skyfall. Priset på kaffe är också väldigt varierande – ena dagen är priset högt, nästa dag mycket lägre.  

Själv dricker Scovia inte gärna kaffe. ”De som dricker mycket kaffe, det är folk som bor utanför Uganda,” säger hon.  

Programledarna

Fotograf: Camilla Svensk

Om programledarna: Till vardags är Anna Tibblin generalsekreterare på biståndsorganisationen We Effect, men också en välkänd radioröst genom P1:s Tankar för dagen. Sigrid Bárány är kock, kokboksförfattare och Sveriges Mästerkockveteran.

 

Kaffe: Coffee-banoffee pavlova

En pavlova sitter aldrig fel! Kafferepets okrönta (?) drottning, bersåtårtan som käkar alla andra bersåtårtor till frukost, lätt, fluffig och smältande drömgod. Den här varianten är med kaffekolasås, kaffekolafluff, bananer, lime och säsongens bär. Eller choklad, ekologiska jordnötter/ekologisk rostad kokos eller vad man nu tycker är gott till kaffesmaken. Ju mer ekologiska ingredienser, desto schysstare pavlova - och när det gäller kaffet går det verkligen att göra en skillnad genom att köpa kaffe från kooperativ som jobbar med hållbarhet både miljömässigt och socialt.

Av: Sigrid Bárány

6-8 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Maräng

2

äggvitor

1 tsk

citronsaft

Knappt 2dl

strösocker

Kaffekolasås

2 dl

socker

1 msk

honung/flytande glykos/sirap (för att undvika att såsen sockrar sig)

50 g

smör

1,5 dl

grädde

0,5 dl

espresso/starkt kaffe (ev med lite extra snabbkaffepulver för extra smak)

2 tsk

vaniljsocker

0,5 krm

salt

Kaffekolafluff

2,5 dl

vispgrädde

1,5 dl

rumstempererad/sval kaffekolasås

Fyllning och garnering

3-5

bananer

Saft av en lime

Zest av en lime

Resten av kaffekolasåsen

Färska bär och frukt i säsong eller rostad kokos, hyvlad mörk choklad och hackade jordnötter

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°. Vispa äggvitor och citronsaft till ett fast skum i en absolut ren metallbunke. Vispa ner sockret i 2-3 omgångar och vispa smeten fast och stabil.

  2. Bred ut smeten i en rundel med lite högre kanter på en plåt med bakplåtspapper. Grädda pavlovan i 150° i 15 minuter, sänk sedan till 100° och låt den stå i 45-60 minuter eller tills den känns tillräckligt hård på ytan. Låt svalna.

  3. Kaffekolasåsen: smält sockret med honung/sirap/flytande glykos på hög värme, rör inte om så mycket eftersom det gör att såsen kan sockra sig. Sockret ska bli gyllenbrunt.

  4. Ta kastrullen från plattan och lägg i smöret, som kommer att bubbla upp rejält. Rör om medan smöret smälter, ställ tillbaks kastrullen på värmen och häll i grädden lite i taget och det starka kaffet. Låt sedan kolasåsen koka på medelhög-hög värme tills den har en lagom konsistens (inte för hård!) Och smaksätt med salt och vaniljsocker. Låt svalna.

  5. Om såsen sockrar sig: koka upp lite grädde och honung/sirap i en kastrull och häll i den sockrade kolasåsen. Koka snabbt på hög värme och rör inte så mycket så kan det hända att den går ihop sig igen. Annars kan du alltid kalla den fudge och äta den som godis…

  6. Kaffekolafluff: blanda kall vispgrädde med sval kolasås och vispa till ett fluff.

  7. Skiva bananerna och blanda med limesaften.

  8. Lägg ut 3/4 av bananerna på marängbottnen, bred över fluffet, strö över limezest och garnera med bär/frukt eller choklad/nötter. Servera genast.

Senaste avsnitten

Datum

juni 22, 2022
Schysst mat
Avsnitt#15 Finns det hållbar fisk?  
Måste vi välja bort fisken eller finns det mer hållbara sätt att producera fisk som gör att vi kan fortsätta äta med gott samvete?  
Lyssna på avsnitt #15

Datum

april 27, 2022
Schysst mat
Avsnitt#14 Skolmaten
Skolmaten väcker starka känslor. Stress inför matsituationen, vitt skilda önskemål och ibland orimliga krav från föräldrar. Kan skolmaten både vara god, näringsriktig och hållbar? Och varför är skolmaten en viktig...
Lyssna på avsnitt #14

Datum

mars 30, 2022
Schysst mat
Avsnitt #13 Vad får maten kosta?  
Avsnitt 13 handlar om matpriser, ett ämne som är ytterst aktuellt nu. Under decennier har vi lagt allt mindre del av hushållspengarna på mat. Vi har helt enkelt vant oss...
Lyssna på avsnitt #13

Datum

februari 23, 2022
Schysst mat
Avsnitt#12 Vem äger dina fröer?  
Friska fröer är en förutsättning för en god skörd – men det är också big business. Storföretag tar patent på fröer som bönder förädlat i generationer. Hur funkar det i Sverige,...
Lyssna på avsnitt #12