Sigrids schyssta recept hittar du längre ned på sidan
I Sverige är vi hundra procent självförsörjande på mjöl, morötter och socker, och 95 procent självförsörjande på ägg. Inget annat. ”Helt enkelt är vi självförsörjande på morotskaka. Eller kanske pannkakor med rivna morötter om man fuskar i en smula mjölk”, reflekterar Sigrid Bárány i podden.
De flesta hushåll är naturligtvis inte självförsörjande på något, men intresset för självhushåll i Sverige verkar ha ökat i spåren av coronapandemin. Allt fler flyttar – eller längtar – ut på landet för att odla egna grönsaker och kanske hålla sig med några höns. Försäljningen av sättpotatis har slagit nya rekord.
Men har det någon betydelse om vi som land eller hushåll är självförsörjande på mat? Hur gör du för att producera sin egen mat? Vilka uppoffringar måste du göra på tallriken om du utövar självhushåll? Är det bra eller dåligt ur ett globalt perspektiv att länder handlar med livsmedel sinsemellan?
Det här och mycket mer utforskar vi i andra säsongens första avsnitt av Schysst Mat.
Gäster
Nadine Joelsson, praktiserar självhushåll på gården Staffansbo i Östergötland. Följ livet på gården via instagramkontot Staffansbo gård
Pär Holmgren, miljöpartist och EU-parlamentariker som driver på för ökad svensk självförsörjning av livsmedel.
Bonden i världen
I varje avsnitt har vi en del som vi kallar för Bonden i världen, för att vi tycker det är viktigt att vi svenska matkonsumenter reflekterar över de som producerar mat runt om i världen, inte bara i Sverige. Det finns mycket som bönder har gemensamt både i Guatemala och i Sverige, även om förutsättningarna naturligtvis är helt olika.
I avsnittet som självhushåll pratar vi med Irma Torres som är småbonde i en by som heter Xesiguan i Guatemala. Hon berättar om vad möjligheterna att producera egen mat har inneburit för henne och andra kvinnor i byn – särskilt under coronapandemin.
Irma odlar majs, bönor, frukt, flera örter och en lokal grönsak som på svenska kallas för pärongurka. Målet med odlingarna är i första hand att familjen ska ha tillräckligt att äta, men hon och de andra kvinnorna i byn har även gått samman för att sälja sina produkter till matbespisningarna i de lokala skolorna.
Ungefär en tredjedel av det Irma odlar är för eget bruk, resten till försäljning. Hon säger att självhushållet dels sparar henne tid och kraft eftersom hon inte behöver gå till marknaden för att handla, men också att det är nyttigare för familjen att äta av de egenodlade ekologiska grödorna.
Under coronapandemin har skolorna Irma och de andra kvinnorna sålt sitt överskott till varit stängda. Skolorna i Guatemala har varit stängda i över ett år nu och självhushållet har varit särskilt viktigt.
”Vi har inte saknat något i vår dagliga föda, vi har haft nästan allting hemma. Så vi behövde aldrig lämna hemmet,” berättar Irma.
Under pandemin har hon bytt till sig sådant hon inte odlat själv från andra kvinnor i byn som odlar till exempel tomater, chili och lök. Det enda hon behövde köpa på marknaden var ris och ett fåtal andra saker, och även med detta hjälptes man åt så att inte alla behövde gå till marknaden.
Programledarna
Om programledarna: Till vardags är Anna Tibblin generalsekreterare på biståndsorganisationen We Effect, men också en välkänd radioröst genom P1:s Tankar för dagen. Sigrid Bárány är kock, kokboksförfattare och Sveriges Mästerkockveteran.
Självhushållning: Kaningryta
Det här är ett grundrecept på en god kaningryta som du sedan kan laborera med beroende på tillgång, säsong och humör. Rotselleri kan ersätta stjälkselleri och palsternacka, persiljerot, kålrot och jordärtskocka funkar jättebra i grytan. Purjolök kan ersätta lök. Stekt svamp är gott i grytan, eller körsbär, svarta vinbär eller plommon. Kokvätska kan vara vatten, öl (suröl och fruktöl är toppen till kanin, till exempel körsbärsöl som ingår i en traditionell belgisk kaningryta) vin, äppelmust, cider eller vad du nu kan tänkas brygga eller safta själv. Lite syra i form av vinäger, ättika eller sura bär eller frukt passar bra. Örtkryddor kan vara rosmarin, salvia, timjan, lagerblad, persilja, libbsticka, kyndel eller pors. Enbär eller kummin passar också bra. Var får man tag i kanin? Kolla kaninproducenterna.se eller hör efter i manuella köttdiskar om det går att ta hem.
1
kanin (flådd och urtagen)
salt
2 dl
vetemjöl
Rapsolja och smör till stekning
3
gula lökar, grovt skivade
3
stjälkar selleri, skivade
4
morötter, slantade
3
vitlöksklyftor, hackade
1
flaska öl (gärna klass ll eller starkare eftersom det ger mer smak till grytan)
1 msk
äppelcidervinäger
1/2 tsk
rosmarin
1 krm
timjan
1 krm
salvia
Några
porsblad (eller lagerblad)
5
krossade enbär
Vatten
Salt och vitpeppar efter smak, ev. persilja eller basilika
Till servering;
koktpotatis, mathavre eller matkorn
Gör så här:
-
Skölj och stycka kaninen, putsa bort hinnor och överflödigt fett. Salta köttet ordentligt och låt det ligga och marinera medan grönsakerna förbereds.
-
Hetta upp smör och rapsolja i en stekpanna. Vänd köttbitarna i vetemjöl och bryn dem gyllene, lägg dem sedan i en gryta.
-
Torka ur stekpannan och bryn grönsakerna i smör och rapsolja så att de får lite färg. Lägg hälften av grönsakerna i grytan med kaninköttet och ta undan hälften.
-
Häll på öl, vinäger och kryddor i grytan och koka upp. Späd med vatten så att det precis täcker. Koka upp och låt sedan sjuda under lock på svag värme 1-1,5 timme. När grytan har kokat 45 minuter, lägg i resten av grönsakerna. (Man kan förstås lägga i alla grönsaker från början men det blir extra gott med lite fräscha tillskott i slutet.) Köttet ska vara mört och falla av benen men ska inte koka så länge att det blir för trådigt
-
Salta och peppra efter smak. Lite färsk, hackad persilja eller basilika kan vara gott att strö över.
-
Servera kaningrytan med kokt potatis, mathavre eller matkorn.