Känner du också en viss förvirring när du står där i matdisken och ska välja mellan olika certifieringar?
Om du köper ekologiskt odlade bananer har du gjort ett bättre köp för miljön, men betyder ekologiskt att bonden får bättre betalt? Och vad är det för skillnad om du köper rättvisemärkt?
Som en medveten konsument vill du kanske bidra till bästa möjliga villkor för bonden. Och samtidigt bidra till hållbar produktion som inte skadar miljön. Men hur ska vi då tänka?
Certifieringar av mat i förhållande till miljö, hållbarhet eller rättvisa ska fungera som ett stöd för både producent och konsument, men det är inte alltid lätt att veta vad den lilla klisterlappen på dina bananer innebär.
Vad betyder de olika certifieringarna? Går det att se vilka effekter ditt val får? Går det att lita på certifieringarna? Detta diskuterar vi i det fjärde avsnittet av Schysst Mat.
Till vår hjälp har vi två gäster, Parul Sharma, människorättsjurist och författare med fokus på hållbar utveckling i så kallade högriskländer och Charlotta Szczepanowski, chef för hållbarhet och kvalitet på matkedjan Coop.
Om programledarna: Till vardags är Anna Tibblin generalsekreterare på biståndsorganisationen We Effect, men också en välkänd radioröst genom P1:s Tankar för dagen. Sigrid Bárány är kock, kokboksförfattare och Sveriges Mästerkockveteran.
Vilse i certifieringsdjungeln: Kokoskolabrownie med stekta bananer, kokoschips och vaniljglass.
Kokoskolasås
2,5 dl
KRAV-märkt kokosmjölk, t ex Kung Markatta
2,5 dl
ekologiskt farinsocker eller rättvisemärkt muscovadosocker
0,5 dl
ljus sirap, KRAV-märkt
1 krm
vaniljpulver, KRAV-märkt eller 1 tsk vanillinsocker
Gör så här:
-
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp.
-
Sjud i 15 minuter tills såsen har tjocknat.
-
Låt svalna.
Brownie
1,75 dl
kakao, KRAV- och rättvisemärkt
3,5 dl
socker, KRAV-märkt
2
ägg, KRAV-märkta
175 g
smör, KRAV-märkt
1,25 dl
mjöl, KRAV-märkt
2 tsk
vanillinsocker eller 2 krm KRAV-märkt vaniljpulver
0,5 tsk
salt (finns ingen certifiering men undvik eventuellt s k Himalayasalt pga tuffa arbetsförhållanden i Pakistan, där mycket av saltet kommer ifrån)
1 msk
kaffe (t ex Amigas eller Lucia Munoz, odlat av kvinnor, rättvisemärkt, ekologiskt)
1 dl
hackad mörk choklad, KRAV-märkt och rättvisemärkt, t ex Eguale eller Änglamark
Gör så här:
-
Sätt ugnen på 160°.
-
Klä en form med bakplåtspapper.
-
Smält smöret
-
Rör i socker, ägg, vaniljsocker, salt och kaffe.
-
Vänd ner mjöl och kakao, till sist den hackade chokladen.
-
Bred ut hälften av smeten i formen, häll över kokoskolasåsen, bred över resten av smeten.
-
Grädda ca 43 minuter.
Stekta bananer
KRAV-märkta bananer
KRAV-märkt smör
Ekologiskt farinsocker eller rättvisemärkt muscovadosocker
Ekologisk lime
Ekologisk ingefära
En skvätt rom, t ex rättvisemärkta Flor de Cana
Till servering:
Rostade kokoschips, KRAV-märkta, t ex Änglamark, och KRAV-märkt vaniljglass
Gör så här:
-
Skala bananerna och halvera på både längden och tvären
-
Stek i smör, pudra över socker och ingefära och droppa över lime och rom efter smak. De ska bara mjukna och få smak.
-
Servera brownien ljummen med de varma bananerna ovanpå, en kula glass vid sidan av och rostade kokoschips över hela den KRAV-märkta härligheten.