Avsnitt #4 – Vilse i certifieringsdjungeln

Datum

februari 17, 2021
Lyssna på avsnitt #4
Krav-, rättvisemärkt eller ekologiskt? I Schysst mat försöker vi reda ut vad de olika märkningarna betyder och vad de innebär för de bönder som odlat råvarorna. Gäster: Parul Sharma, författare till boken Produktionskedjan: ditt ansvar för människan och miljön och Charlotta Szczepanowski, chef för hållbarhet och kvalitet på Coop

Känner du också en viss förvirring när du står där i matdisken och ska välja mellan olika certifieringar?

Om du köper ekologiskt odlade bananer har du gjort ett bättre köp för miljön, men betyder ekologiskt att bonden får bättre betalt? Och vad är det för skillnad om du köper rättvisemärkt?

Som en medveten konsument vill du kanske bidra till bästa möjliga villkor för bonden. Och samtidigt bidra till hållbar produktion som inte skadar miljön. Men hur ska vi då tänka?

Certifieringar av mat i förhållande till miljö, hållbarhet eller rättvisa ska fungera som ett stöd för både producent och konsument, men det är inte alltid lätt att veta vad den lilla klisterlappen på dina bananer innebär.

Vad betyder de olika certifieringarna? Går det att se vilka effekter ditt val får? Går det att lita på certifieringarna? Detta diskuterar vi i det fjärde avsnittet av Schysst Mat.

 

Fotograf Charlotta: Margareta Bloom Sandebäck. Fotograf Parul: Ann-Katrin Persson

Till vår hjälp har vi två gäster, Parul Sharma, människorättsjurist och författare med fokus på hållbar utveckling i så kallade högriskländer och Charlotta Szczepanowski, chef för hållbarhet och kvalitet på matkedjan Coop.

 

Fotograf: Camilla Svensk

Om programledarna: Till vardags är Anna Tibblin generalsekreterare på biståndsorganisationen We Effect, men också en välkänd radioröst genom P1:s Tankar för dagen. Sigrid Bárány är kock, kokboksförfattare och Sveriges Mästerkockveteran. 

Vilse i certifieringsdjungeln: Kokoskolabrownie med stekta bananer, kokoschips och vaniljglass.

Av: Sigrid Bárány

Kokoskolasås

2,5 dl

KRAV-märkt kokosmjölk, t ex Kung Markatta

2,5 dl

ekologiskt farinsocker eller rättvisemärkt muscovadosocker

0,5 dl

ljus sirap, KRAV-märkt

1 krm

vaniljpulver, KRAV-märkt eller 1 tsk vanillinsocker

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp.

  2. Sjud i 15 minuter tills såsen har tjocknat.

  3. Låt svalna.

Brownie

1,75 dl

kakao, KRAV- och rättvisemärkt

3,5 dl

socker, KRAV-märkt

2

ägg, KRAV-märkta

175 g

smör, KRAV-märkt

1,25 dl

mjöl, KRAV-märkt

2 tsk

vanillinsocker eller 2 krm KRAV-märkt vaniljpulver

0,5 tsk

salt (finns ingen certifiering men undvik eventuellt s k Himalayasalt pga tuffa arbetsförhållanden i Pakistan, där mycket av saltet kommer ifrån)

1 msk

kaffe (t ex Amigas eller Lucia Munoz, odlat av kvinnor, rättvisemärkt, ekologiskt)

1 dl

hackad mörk choklad, KRAV-märkt och rättvisemärkt, t ex Eguale eller Änglamark

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 160°.

  2. Klä en form med bakplåtspapper.

  3. Smält smöret

  4. Rör i socker, ägg, vaniljsocker, salt och kaffe.

  5. Vänd ner mjöl och kakao, till sist den hackade chokladen.

  6. Bred ut hälften av smeten i formen, häll över kokoskolasåsen, bred över resten av smeten.

  7. Grädda ca 43 minuter.

Stekta bananer

KRAV-märkta bananer

KRAV-märkt smör

Ekologiskt farinsocker eller rättvisemärkt muscovadosocker

Ekologisk lime

Ekologisk ingefära

En skvätt rom, t ex rättvisemärkta Flor de Cana

Till servering:

Rostade kokoschips, KRAV-märkta, t ex Änglamark, och KRAV-märkt vaniljglass

Gör så här:

  1. Skala bananerna och halvera på både längden och tvären

  2. Stek i smör, pudra över socker och ingefära och droppa över lime och rom efter smak. De ska bara mjukna och få smak.

  3. Servera brownien ljummen med de varma bananerna ovanpå, en kula glass vid sidan av och rostade kokoschips över hela den KRAV-märkta härligheten.

Senaste avsnitten

Datum

juni 22, 2022
Schysst mat
Avsnitt#15 Finns det hållbar fisk?  
Måste vi välja bort fisken eller finns det mer hållbara sätt att producera fisk som gör att vi kan fortsätta äta med gott samvete?  
Lyssna på avsnitt #15

Datum

april 27, 2022
Schysst mat
Avsnitt#14 Skolmaten
Skolmaten väcker starka känslor. Stress inför matsituationen, vitt skilda önskemål och ibland orimliga krav från föräldrar. Kan skolmaten både vara god, näringsriktig och hållbar? Och varför är skolmaten en viktig...
Lyssna på avsnitt #14

Datum

mars 30, 2022
Schysst mat
Avsnitt #13 Vad får maten kosta?  
Avsnitt 13 handlar om matpriser, ett ämne som är ytterst aktuellt nu. Under decennier har vi lagt allt mindre del av hushållspengarna på mat. Vi har helt enkelt vant oss...
Lyssna på avsnitt #13

Datum

februari 23, 2022
Schysst mat
Avsnitt#12 Vem äger dina fröer?  
Friska fröer är en förutsättning för en god skörd – men det är också big business. Storföretag tar patent på fröer som bönder förädlat i generationer. Hur funkar det i Sverige,...
Lyssna på avsnitt #12