De bin som pollinerar våra växter har funnits på jorden långt innan människan, minst 50 miljoner år. Men nu är våra honungsbin i fara. Pressen på den biologiska mångfalden och klimatförändringar har gjort att antalet bin minskat kraftigt i stora delar av världen. Det är ett stort hot mot vår livsmedelsförsörjning.
I det tredje avsnittet av Schysst Mat surrar vi om blommor och bin.
Vad betyder bina för vår matförsörjning? Hur ser hoten mot bina ut? Är honung nyttigare än socker?
Till vår hjälp har vi två kunniga och kloka gäster; Alejandra Vásquez, doktor i mikrobiolog och medgrundare till företaget Doktor Honung, och Anna Richert, senior matexpert på WWF
Om programledarna: Till vardags är Anna Tibblin generalsekreterare på biståndsorganisationen We Effect, men också en välkänd radioröst genom P1:s Tankar för dagen. Sigrid Bárány är kock, kokboksförfattare och Sveriges Mästerkockveteran.
Blommor & bin: semifreddo med honung, rom och apelsin
Semifreddo
3
äggulor, eko
1
ägg, eko
0,75 dl
honung
2 msk
mörk rom
2 krm
vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker
3 dl
vispgrädde
0,5 apelsin
Riven zest av apelsinen
Gör så här:
-
Koka upp vatten i en stor kastrull. Blanda äggulor, ägg, honung, rom och vaniljpulver i en metallskål eller kastrull. Vispa blandningen i vattenbad tills den tjocknar och ljusnar men var försiktig så att den inte stelnar eller klumpar sig, den ska inte gå över 82°. Låt svalna.
-
Vispa grädden fluffig men inte hård. Rör ner grädden och apelsinzest i äggsmeten och häll i en form, eventuellt klädd med bakplåtspapper. Frys i minst 3 timmar. Servera med kaksmulor och apelsinsås.
-
Smält socker och honung i en tjockbottnad kastrull så att det tar färg och blir gyllenbrunt. Rör i smör och så fort smöret bubblat upp och blandat sig med sockret, i med apelsinsaften. Låt koka upp medan du vispar. När såsen är slät, ta den från värmen och tillsätt apelsinzest. Servera såsen ljummen.
Apelsinsås
3 msk
socker
1 tsk
honung
50 g
smör
1 apelsin
Saften av apelsinen
0,5 apelsin
Riven zest av apelsinen
-
Till servering: smulade havrekakor eller digestivekex eller rostad sockerkaka