En tesked jord innehåller nästan lika många mikroorganismer som det finns människor på jorden. Det är de här mikroorganismerna som gör myllan, det översta lagret av jorden, så bördig. Det är de och daggmaskarna i stort sett, som bryter ner växter och annat organiskt material till näringsrik och odlingsbar jord.
Mycket av den mat vi äter har sitt ursprung i myllan. Den är livsviktig för oss. Men vi kan långt ifrån ta den för given, för runt om i världen hotas myllan av torka, erosion, konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel.
I andra avsnittet av Schysst Mat gräver vi ner oss i myllan. Hur hotad är den? Vad kan vi göra för att rädda den? Kan vi äta på ett sätt som särskilt värnar myllan?
Till vår hjälp har vi två kunniga och kloka gäster; Håkan Wallander, professor i markbiologi och expert på jord, och Henrik Brandao Jönsson, författare och Dagens Nyheters Latinamerikakorrespondent.
Om programledarna: Till vardags är Anna Tibblin generalsekreterare på biståndsorganisationen We Effect, men också en välkänd radioröst genom P1:s Tankar för dagen. Sigrid Bárány är kock, kokboksförfattare och Sveriges Mästerkockveteran.
Hylla myllan: Växtföljds-chili fries
Ingredienser
Pommes frites
800 g
mjölig potatis, skalad eller tvättad och skuren i stavar
2 liter
vatten
1 msk
ättikssprit 12 %
Neutral rapsolja till fritering (ej kallpressad)
Salt
Gör så här:
-
Koka upp vatten och ättikssprit. Koka potatisstavarna 8-10 minuter. Ta upp dem och låt rinna av och torka i 20 minuter.
-
Hetta upp rapsoljan till 180°. Fritera potatisen i omgångar i ca 2 minuter. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper 20 minuter.
-
Hetta upp rapsoljan till 180°. Fritera potatisen i omgångar i ca 3 minuter, låt rinna av på hushållspapper, salta och servera.
-
(Om man inte orkar eller hinner fritera i två omgångar kan man förstås fritera klart potatisen i första omgången, det vill säga låta den bli gyllenbrun och färdig. Den blir då inte lika krispig men är schysst ändå!)
Black bean chili
1
stor gul lök, tärnad
200 g
rotselleri, tärnad
3
vitlöksklyftor, finhackade
Neutral rapsolja till stekning
2 tsk
spiskummin
2 tsk
koriander
1 tsk
paprikapulver
1 krm
kanel
1 tsk
kakao
1 tsk
oregano
1 tsk
chiliflakes (kan bytas ut mot valfri variant av chilipulver, färsk chili eller chilisås/tabasco/sriracha)
400 g
nötfärs eller vegetarisk färs av ärtprotein, t ex Anamma formbar färs
1 msk
tomatpuré
2-3 dl
öl, gärna mörk eller halvmörk (kan ersättas med vatten)
1
buljongtärning, kött, kyckling eller grönsak
Vatten till spädning
1 burk
/tetra kokta svarta öländska bönor, avrunnen
2 tsk
socker (kan uteslutas)
Salt och svartpeppar efter smak
Riven ost och eventuellt färsk koriander till servering
Går så här:
-
Fräs lök, vitlök och rotselleri mjuka i rapsolja på medelvärme, ca 10 minuter. Rör ner kryddorna och låt dem fräsa med någon minut.
-
Höj värmen och lägg ner färsen, rör om och hacka upp den medan den steker tills den är brynt (nötfärs) eller tinad (Anamma). Rör i tomatpuré och låt steka någon minut till.
-
Häll på öl eller vatten, buljongtärning och bönor. Koka upp, lägg på lock och sänk värmen. Låt puttra i 15-20 minuter, späd eventuellt med vatten.
-
Smaka av med socker, salt och svartpeppar. Vid servering, lägg upp pommes frites i en skål och häll på en skopa chili, garnera med ost och koriander och servera coleslaw till.
Coleslaw
300 g
vitkål, tunt strimlad
0,5 krm
salt
1 morot
riven
0,5 dl
majonnäs
0,5 dl
crème frâiche
0,5 tsk
äppelcidervinäger
Salt, socker och svartpeppar efter smak
Går så här:
-
Krama vitkålen med salt så att den mjuknar. Blanda alla ingredienser och smaka av.