Avsnitt #1 – Kan bönan rädda världen?
Datum
februari 9, 2021Dubbelt så mycket grönsaker och bönor, och hälften så mycket kött och socker. Så bör vi alla lägga om våra matvanor om vi ska värna både planet och medmänniskor.
Klarar vi det?
Vilken slags böna ska rädda oss? Vad kan vi lära oss av världens fattigare länder, där bönor sedan länge är basmat?
Det pratar vi om i vårt allra första avsnitt av Schysst Mat.
För att prata om hur bönorna kan ta en större plats på våra matbord gästas vi i avsnittet av Malin Jonell, en av forskarna bakom en vetenskaplig diet som värnar både jord och människor
Vi gästas också av de populära matprofilerna Zeina Mourtada och Khadija Mahamud, som båda fokuserar på världens mat.
Med den här podden vill vi väcka engagemang och sprida kunskap kring mat och rättvisa ur ett globalt perspektiv.
Om programledarna: Till vardags är Anna Tibblin generalsekreterare på biståndsorganisationen We Effect, men också en välkänd radioröst genom P1:s Tankar för dagen. Sigrid Bárány är kock, kokboksförfattare och Sveriges Mästerkockveteran.
Socca med varm bönsalsa
Ingredienser
Socca
2,5 dl
kikärtsmjöl
3 dl
vatten
0,5 tsk
salt
2 krm
nymalen svartpeppar
2 msk
olivolja
Neutral rapsolja till stekning
1
vitlöksklyfta, finhackad
1
gul lök, hackad
Olivolja till stekning
Varm bönsalsa
2 krm
torkad koriander
2 krm
spiskummin
0,5
röd eller gul paprika, fint tärnad
4
tomater eller motsvarande volym körsbärstomater, tärnade
1
mild färsk chili, urkärnad och strimlad, eller några stänk tabasco
2 burkar
svarta bönor (gärna öländska!) eller cannellinibönor, avrunna och sköljda
1 lime
Saften av 1 lime (gärna lite riven zest också)
Salt efter smak
Till servering: 4 stjälkar salladslök, strimlade (även det gröna), färsk koriander, gräddfil eller crème frâiche.
Gör så här:
-
Rör ihop ingredienserna till soccan. Låt smeten stå och svälla i kylskåpet, en halvtimme minst men gärna ett par timmar. Kan göras dagen före.
-
Gör salsan: Fräs lök och vitlök mjuka i olivolja på medellåg värme. Tillsätt kryddorna och fräs lite till.
-
Tillsätt paprika, tomat, chili och bönor och låt det hela blir genomvarmt.
-
Ta kastrullen av plattan och smaka upp salsan med limesaft, limezest och salt. Vid servering, strö över strimlad salladslök och ohemula mängder koriander (frivilligt!)
-
Stek soccan: Hetta upp en stekpanna på hög värme. Häll i neutral rapsolja och stek 4 tjocka pannkakor av smeten. De får gärna bli lite brända. Salta lätt när de är klara.
-
Servera soccan genast med den varma salsan och en klick gräddfil.