Socca med varm bönsalsa
Datum
januari 17, 2022Ingredienser
Socca
2,5 dl
kikärtsmjöl
3 dl
vatten
0,5 tsk
salt
2 krm
nymalen svartpeppar
2 msk
olivolja
Neutral rapsolja till stekning
1
vitlöksklyfta finhackad
1
gul lök hackad
Olivolja till stekning
Varm bönsalsa
2 krm
torkad koriander
2 krm
spiskummin
0,5
röd eller gul paprika, fint tärnad
4
tomater eller motsvarande volym körsbärstomater, tärnade
1
mild färsk chili, urkärnad och strimlad, eller några stänk tabasco
2
svarta bönor (gärna öländska!) eller cannellinibönor, avrunna och sköljda
1 lime
Saften av 1 lime (gärna lite riven zest också)
Salt efter smak
Till servering: 4 stjälkar salladslök, strimlade (även det gröna), färsk koriander, gräddfil eller crème frâiche.
Gör så här:
-
Rör ihop ingredienserna till soccan. Låt smeten stå och svälla i kylskåpet, en halvtimme minst men gärna ett par timmar. Kan göras dagen före.
-
Gör salsan: Fräs lök och vitlök mjuka i olivolja på medellåg värme. Tillsätt kryddorna och fräs lite till.
-
Tillsätt paprika, tomat, chili och bönor och låt det hela blir genomvarmt.
-
Ta kastrullen av plattan och smaka upp salsan med limesaft, limezest och salt. Vid servering, strö över strimlad salladslök och ohemula mängder koriander (frivilligt!)
-
Stek soccan: Hetta upp en stekpanna på hög värme. Häll i neutral rapsolja och stek 4 tjocka pannkakor av smeten. De får gärna bli lite brända. Salta lätt när de är klara.
-
Servera soccan genast med den varma salsan och en klick gräddfil.