Socca med varm bönsalsa

4 portioner

40 - 60 min

Ingredienser

Socca

2,5 dl

kikärtsmjöl

3 dl

vatten

0,5 tsk

salt

2 krm

nymalen svartpeppar

2 msk

olivolja

Neutral rapsolja till stekning

1

vitlöksklyfta finhackad

1

gul lök hackad

Olivolja till stekning

Varm bönsalsa

2 krm

torkad koriander

2 krm

spiskummin

0,5

röd eller gul paprika, fint tärnad

4

tomater eller motsvarande volym körsbärstomater, tärnade

1

mild färsk chili, urkärnad och strimlad, eller några stänk tabasco

2

svarta bönor (gärna öländska!) eller cannellinibönor, avrunna och sköljda

1 lime

Saften av 1 lime (gärna lite riven zest också)

Salt efter smak

Till servering: 4 stjälkar salladslök, strimlade (även det gröna), färsk koriander, gräddfil eller crème frâiche.

Gör så här:

  1. Rör ihop ingredienserna till soccan. Låt smeten stå och svälla i kylskåpet, en halvtimme minst men gärna ett par timmar. Kan göras dagen före.

  2. Gör salsan: Fräs lök och vitlök mjuka i olivolja på medellåg värme. Tillsätt kryddorna och fräs lite till.

  3. Tillsätt paprika, tomat, chili och bönor och låt det hela blir genomvarmt.

  4. Ta kastrullen av plattan och smaka upp salsan med limesaft, limezest och salt. Vid servering, strö över strimlad salladslök och ohemula mängder koriander (frivilligt!)

  5. Stek soccan: Hetta upp en stekpanna på hög värme. Häll i neutral rapsolja och stek 4 tjocka pannkakor av smeten. De får gärna bli lite brända. Salta lätt när de är klara.

  6. Servera soccan genast med den varma salsan och en klick gräddfil.