Quesadillaomelett
Datum
januari 26, 2022Det här är en riktigt snabb maträtt som lyckas med konststycket att vara både präktig och street food-mumsig på en och samma gång. Den går att variera i det oändliga med olika grönsaker – råa eller tillagade – olika ostsorter, gräddfil, smulade tortillachips, rester av kyckling, köttfärs, korv eller potatis…endast fantasin och tiden sätter gränserna.
Omelett
2
ekologiska ägg
2 msk
vatten
salt och peppar
rapsolja till stekning
Omelettfyllning
0,5 dl
riven ost, smulad fetaost/vitost eller keso
1 dl
öländska svarta bönor, kokta
2-3 msk
hackad lök (purjo, salladslök, rödlök, silverlök
Några
hackade tomat
Några tunna skivor
färsk chili eller inlagd jalapeno eller lite tabasco
Lite
salt och svartpeppar
Några droppar
pressad lime
1 msk
färdig salsa eller tacosås
Några kvistar
färsk koriander
Kålsallad
1,5 dl
tunt strimlad rödkål
2 tsk
pressad lime
Lite
riven limezest
0,5 krm
salt
1 msk
rapsolja
ev. hackad färskt koriander
Gör så här:
-
Blanda alla ingredienser till kålsalladen och låt stå.
-
Vispa ihop ägg, vatten, salt och peppar.
-
Hetta upp en stekpanna på medelvärme och häll i en liten skvätt rapsolja.
-
Häll i omelettsmeten och låt steka tills den har stelnat i botten. Börja då att lyfta upp och putta in kanterna mot mitten med stekspade och låt den smeten rinna ut i kanten så att omeletten steks jämnt.
-
När omeletten är färdigstekt men fortfarande lite krämig på ytan, lägg på ost, bönor och allt annat som du vill ha i fyllningen på den ena sidan (du kan också hälla t ex salsan ovanpå omeletten när den är vikt). Vik över den andra sidan så att osten smälter ihop med resten av fyllningen.
-
Låt omeletten vila i någon minut och servera sedan med kålsalladen.