Mercy Njoki Gathiongo bor i ett litet samhälle några mil utanför Nairobi. Här lever och arbetar övervägande bananodlare. Mercy gick i pension för tjugo år sedan efter ett långt arbetsliv som lärare. Men istället för en trygg ålderdom väntade en daglig kamp för mat på bordet. Pensionen och inkomsterna från familjens bananträd täckte inte ens det nödvändigaste.
När vi kommer hem med en inkomst börjar våra män lyssna på oss på ett annat sätt
Men livet har vänt för Mercy. Familjen är med i ett kooperativ för bananodlare. Hon har också gått med i en lokal kvinnogrupp. Hon har lärt sig om djurhållning, odlingsteknik, ekonomi och företagsamhet. Hon har också lyckats skaffa djur. Men samtidigt finns det alltid en oro. Räcker pengarna till foder och hur länge ska hon och maken John orka sköta djuren?
– När vi kommer hem med en inkomst börjar våra män lyssna på oss på ett annat sätt. Vi får vara med och fatta besluten om familjens ekonomi, säger Mercy Njoki Gathiongo.
Kvinnogruppen i Nairobi tillverkar väskor och bananmjöl, de föder upp grisar och de sparar pengar tillsammans. De självständiga och starka kvinnogrupperna är verkliga entreprenörer. Och det finns flera skäl att stärka kvinnors möjlighet till försörjning. För det handlar också om jämlikhet. Kvinnor med inkomst blir lyssnade på. I Kenya finns 3000 grupper med kvinnor som väntar på att få chansen.
Tack vare stöd från We Effect har Nairobi har tagit ett litet steg närmare jämlikhet. Och kooperativet har blivit en etablerad leverantör av bananer och bananchips.