”Jag är tacksam för maten som jorden ger”

Med ny jordbruksteknik och ett soldrivet system för konstbevattning kan Rosa Camaja och de andra bönderna i hennes by odla tillräckligt med mat för att sälja i en egen butik. Till skillnad från många barn i Guatemala går barnen i Rosas by aldrig hungriga.

På bordet framför 27-åriga Rosa Camaja står en korg med svarta bönor och färgglada plastskålar med mogna tomater, ägg och torkade majskorn. Där ligger också ett par färska kokosnötter och klasar med gula bananer. Bordet står på förstubron till Rosas hus i byn Chitomax, i närheten av floden Rio Negro norr om Guatemala City.

– Eftersom jag är den enda som bor i byns centrum, ansvarar jag för att sälja det som jag och de andra bönderna i vårt kooperativ skördar, berättar Rosa Camaja.

Foto: Jose Alfredo Pacajoj Carranza

Nu kan jorden brukas året om

Rosa tillhör urfolket Maya Achi. De har länge levt i området och brukat marken längs floden. För trettio år sedan byggdes ett vattenkraftverk som lett till att vattnet nu samlas upp under regnperioden och dränker åkermarkerna i vatten. Rosa blir ibland till och med tvungen att ta sig fram med kanot. På sommaren ligger åkrarna torra och ofruktbara. Många i området tvingades överge sina jordbruk efter dammbygget.

Följ med till Rosas community:

Spelaren kräver godkännande av tredjepartscookies för Youtube. Genom att visa spelaren godkänner du terms and conditions från Youtube

Gå till Youtube

– Förut så brydde vi oss inte om jorden, vi övergav den. På sommaren dog plantorna på grund av torka, och på vintern svämmade det över, säger Rosa.

Med stöd av bondeorganisationen Asociación de Forestería Comunitaria de Guatemala Utz Che’, känd som Utz Che’, har Rosa och andra bönder i byn på senare år anlagt konstbevattning som drivs med hjälp av solpaneler. Det gör det möjligt att bruka jorden även under årets torra månader. Rosa odlar bönor, majs, tomater, gurkväxten kayote och en blommande ört som heter loroco.

Foto: Jose Alfredo Pacajoj Carranza

– Det enda vi behöver köpa är socker och tvål, resten av det vi lever på är sådant vi skördat från våra åkrar. Om vi vill äta kött så slaktar vi en höna eller köper nötkött då och då, säger Rosa.

– Förut hade vi inte tillräckligt med mat och det fanns dagar då vi gick hungriga. Men nu, när jag ser den mat jag har att tillaga i köket, blir jag så glad. Det motiverar mig att fortsätta arbeta så att vi alla kan äta. Det är vår rättighet. Våra söner och döttrar har rätt att äta bra och må bra, tillägger hon.

Många barn är undernärda i landet

Nästan hälften av alla barn under fem år i Guatemala lider av undernäring, vilket är den högsta andelen undernärda barn per befolkning i Latinamerika och en av de högsta i världen. Problemet är störst bland landets marginaliserade urfolk. Kvinnor, som generellt tar ansvar för familjens mathushållning, utgör bara en liten del av jordbrukarna i landet. Liksom i övriga världen har kvinnliga jordbrukare i Guatemala ofta sämre tillgång till mark, finansiering, utbildning samt utsäde och gödsel än manliga jordbrukare.

Innan jag gick med i vår stödgrupp för kvinnliga entreprenörer var jag en mycket ledsen, tyst kvinna.

Foto: Jose Alfredo Pacajoj Carranza

Rosa har varit medlem i Utz Che’ i fem år och är i dag en drivande kraft i byn för jordbruket och för jämställdhet. Hon är en av Utz Che’s studieledare som besöker familjerna i byn för att tala om kvinnors rättigheter och uppdelningen av hushållsarbete. Målet är att stärka kvinnors medverkan och talan i viktiga beslut och i familjedrivet företagande.

Kooperativet har förändrat henne

Butiken som Rosa och kooperativet driver är den första i byn. Kooperativet säljer också tomater till grossister i den närliggande småstaden Cubulcu, och de planerar att starta en hönsgård för äggproduktion när de sparat ihop tillräckligt till finansieringen. Rosas del i verksamheten ger henne en inkomst på motsvarande nästan 600 kronor i månaden, och hon sparar regelbundet för framtiden i den spar- och lånegrupp som kooperativet driver.

– Jag är en annan kvinna i dag. Jag tar mina egna beslut, jag sparar pengar, jag har en inkomst från mitt jordbruk, och vår familj äter väl, säger Rosa.
– Vi är tacksamma för maten som jorden ger oss, tillägger hon.

Foto: Jose Alfredo Pacajoj Carranza

Skolmaten kommer från bönder som Rosa

För att motverka undernäringen bland barn i Guatemala antog landets regering 2017 en ny lag om att införa näringsrik skolmat till alla barn. För många barn är skolmaten dagens viktigaste måltid, och när skolorna hålls stängda under coronapandemin riskerar undernäringen bland barn att öka. Lagen slår också fast att hälften av inköpen till skolmaten ska göras från landets 2,5 miljoner småskaliga bönder som Rosa.

– Nu jobbar vi kvinnor i kooperativet för att staten ska köpa in våra högkvalitativa produkter till skolmaten, så att barnen kan äta naturliga livsmedel som vi producerat i byn utan kemikalier, säger Rosa.

Guatemala

Befolkning: 17,2 miljoner
Andel kroniskt hungriga 4: cirka 50%
Andel undernärda barn under 5 år: 46,5 %
Jordbrukets del i BNP: 9,4%
Jordbrukets del av sysselsättningen: 31,3%
Ranking HDI 2019: 126/189
Ranking Global Food Insecurity index 2019: 68/113
Källor: FAO, Statista, The Economist, UNDP, UNICEF, WFP

Fotograf: Edvard Eshwalu

Lyssna på vår podcast om rättvis mat

Jordens resurser ska räcka till alla och vi som konsumenter har ett stort eget ansvar. För att göra det här ansvaret lite lättare att bära har We Effect startat podden Schysst mat.
Lyssna här