Bagonza Amon, 31 år, bor i det bergiga området Mt Rwenzori med sin fru och två döttrar i åldrarna 8 och 4 år. Det unga paret som båda arbetar på sin kaffeodling odlar främst Arabica-kaffe från sina 540 kaffebuskar. I den här regionen anses kaffe fortfarande vara en gröda som förenar generationerna – Bagonzas mamma är involverad i företaget, precis som hennes föräldrar var innan henne.
Bagonzas huvudsakliga kamp – precis som så många andra bönders – har varit att få tillgång till en stabil marknad för deras kaffe. Tidigare var de tvungna att sälja sitt kaffe till vem som helst för att kunna försörja sig och priset var långt ifrån rättvist.
Uganda Coffee Project
Nu får Bagonza bättre priser för sitt kaffe tack vare Uganda Coffee Project. Tillsammans med kooperativet Long Miles kan We Effect stötta småskaliga bönder med innovativa metoder för att få högre kvalitet på kaffet. Projektet ger även bönderna direkt tillgång till den globala marknaden och behöver därför inte sälja sitt kaffe till så låga priser som innan. Efter Bagonza blev en del av projektet har han kunnat köpa en bit mark på marknadscentret och sparar nu för att bygga ett permanent hus åt sin familj.
Jag känner en stolthet över att kunna försörja min familj och se till att det finns mat på bordet.
Utbildning och resurser
Uganda Coffee Projects primära mål är att revolutionera kaffeodlingen genom att främja hållbarhet, förbättra kvaliteten på kaffet och skapa ekonomiska möjligheter för småskaliga kaffebönder. Genom projektet får bönderna tillgång till utbildning om hur de förbättrar kaffets kvalitet och implementerar de bästa möjliga agronomiska metoderna.
Men det är inte alltid lätt. En stor utmaning kvarstår i att transportera kaffet till de torra kvarnarna, i och med det dåliga väglaget och den bergiga naturen i regionen. Dock är Long Miles i gång att bygga en torrkvarn närmare bönderna vilket kommer att underlätta transportbördan.
Framtid och expansion
Närvaron av Long Miles tillhandahåller teknisk expertis och underlättar både bearbetning och export av kaffe, samtidigt som det stärker bönderna genom utbildning i goda agronomiska metoder.
Det är inte bara Bagonzas familj som drar nytta av projektet. Genom samarbetet med Long Miles – som är ett stort kaffeexportföretag – öppnas nya möjligheter för småbönderna att nå internationella marknader, som till exempel Sverige. I samarbete med Lykke Kaffegårdar och Long Miles, banar Uganda Coffe Project väg för nya teknologier och affärsmodeller som främjar lönsamhet och hållbarhet i kaffeodling.