Mjölkkooperativet som förändrade byns framtid

Kossor på mjölkkooperativets äng. Foto: Ljiljana Mitevska
Kossor på mjölkkooperativets äng. Foto: Ljiljana Mitevska
I Moldaviens lilla by Doltu har Ecaterina Ursu förvandlat en utmaning till en framgångssaga genom att starta mjölkkooperativet Dolprimlact. Med en stark vilja och stöd från We Effect och den lokala partnerorganisationen växte kooperativet och blev snabbt en succé. Idag har kooperativet en avgörande roll för småskaliga jordbrukare i nio byar.

I Moldaviens lilla by Doltu stod Ecaterina Ursu inför ett växande problem: hon hade många kor men ingen hållbar lösning för att sälja mjölken. Samtidigt brottades hennes grannar med samma utmaning. Detta blev startskottet för en idé som inte bara skulle förändra hennes liv, utan också hela byns framtid. Genom att starta mjölkkooperativet Dolprimlact vände Ecaterina en utmaning till en framgångssaga. Från att ha börjat med 40 medlemmar växte kooperativet till 530 medlemmar på bara några år och sträcker sig nu genom nio närliggande byar. Detta möjliggjorde stabila mjölkleveranser, bättre priser och trygghet för hela samhället. Särskilt för de småskaliga jordbrukarna som tack vare kooperativet nu har en stabil inkomst och möjlighet att växa. Hon berättar:

Jag hade många kor och var tvungen att hitta en lösning för mjölken. Jag såg att mina grannar stötte på samma problem, så jag bestämde mig för att göra något åt det.

Ecaterina hade tidigare kunskap om den tekniska sidan av mjölkproduktionen eftersom hon under sovjettiden arbetade i ett stort mjölkkooperativ, vilket gav henne en fördel. Hon ansåg att ett mjölkkooperativ i hennes samhälle inte endast skulle lösa hennes problem utan att det skulle bidra till positiv utveckling för hela det lokala samhället. För att starta igång Dolprimlact fick hon vägledning, tekniskt stöd och kapital av We Effect och partnerorganisationen Federation of Agricultural Producerad of Moldova (FARM). Ecaterina berättar:

–  Jag fick ett bidrag på 4000 euro, vilket var precis tillräckligt för att köpa utrustning och starta kooperativet.  

Ecaterina Ursu med medlemmar i mjölkkooperativet. Foto: Ljiljana Mitevska

För småskaliga jordbrukare med en eller två kor är kooperativet särskilt betydelsefullt eftersom de producerar små mängder mjölk. Tack vare kooperativet kan de nu sälja mjölken regelbundet och tjäna en stadig inkomst som ger en grund för att utvecklas vidare i framtiden. Under en månad samlade de in en miljon liter mjölk som såldes till mejerifabriken, vilket betonar Dolprimlacts framgång och betydelse för den lokala befolkningen.  

Jordbrukarna i kooperativet har efter framgången börjat fundera på att öppna en liten anläggning för mejeriprodukter. Startpunkten för anläggningen skulle vara att producera pastöriserad mjölk. Vilket innebär att de värmer upp mjölken till en viss temperatur för att döda skadliga mikroorganismer, förlänga hållbarheten och göra mjölken säkrare att konsumera.